Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

ontspannen door tekenen en kleuren

Ontspannen door tekenen en kleuren

Je kan makkelijk ontspannen door tekenen en kleuren. Ik ben aan het wachten op een operatie, die door Corona nogal een lange wachtlijst heeft. Waar ik maandag nog blij was dat ik weer wat aan begon te sterken, ging het een dag later weer mis: het probleem speelt weer op. En niet zo weinig ook. Gevolg: veel ongemak en pijn. Maandag weer het ziekenhuis bellen, want het is tijdelijk te verhelpen met medicijnen. Helaas geven ook die veel bijwerkingen. Kiezen tussen twee kwaden dus. Wat doe ik in de tussentijd? Rusten, tekenen en kleuren!

Ontspannen door tekenen en kleuren

Ik heb een aantal tekenboeken in gebruik. Eén voor de tekening van de dag en één voor mijn tekencursus. Ook voor de boeken waaraan ik werk heb ik een apart boek, om alles bij elkaar te houden.

ontspannen door tekenen en kleuren

Gisteren had ik weer veel pijn en weinig puf. Met mijn tekenboek en pen trok ik mij terug onder een dekentje. Ik wilde wat voor gaan bereiden voor mijn tekencursus, die deze maand over Miro gaat. Een nogal abstracte kunstenaar, die veel gebruik maakt van primaire kleuren en eenvoudige vormen. Oefenen dus met patronen, in dit geval cirkels.

Ik merkte tijdens het tekenen dat mijn hartslag omlaag ging, en fors ook (dat zag ik op mijn fitbit). Ik kwam tot rust en ging zo op in het tekenen dat ik de pijn vergat. Hoe heerlijk was dat! Vandaar mijn tips om zelf ook eens wat te tekenen of kleuren om te kijken of het ook voor jou (of je dierbare) werkt.

Vijf tips om te ontspannen door tekenen of kleuren

Tip 1: Ik deel de kleurplaat van mijn cirkels via dit blog, als je tekenen nog lastig vindt. Zo kan je simpel beginnen.

Tip 2: Maak het jezelf niet te moeilijk. Het idee is om meer ontspanning te krijgen, niet meer stress. Gebruik de kleurplaat als voorbeeld om cirkels op het blad te droedelen.

Tip 3: droedelen is tekenen zonder al te veel na te denken. Zet vormen en lijnen op papier zonder dat het echt iets moet worden. Ook dat levert iets leuks op!

Tip 4: kies eenvoudige materialen. Je hoeft niet naar de winkel te rennen voor duur tekenpapier en stiften. Kijk wat je in huis hebt: een oude krant of tijdschriften en een pen. Gebruik dat voor jouw tekening. Het effect is geweldig!

Tip 5: zoek voorbeelden van de dingen die je lastig vindt. Je kan ook meedoen aan de tekening van de dag. Daar geef ik regelmatig tips en antwoorden op tekenvragen. Ontspannen door tekenen en kleuren: het werkt echt.

Inschrijving voor de leukste creatieve tips en verrassingen
ontspannen door tekenen en kleuren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *