de specht

Tuinvogels: de specht

Een van mijn favoriete tuinvogels is de specht. Daarom heb ik hem getekend voor de tekening van de dag. Ik weet best dat ze in Europa vrij veel voorkomen, maar dat er dagelijks een specht op bezoek komt bij ons vind ik zo gaaf! Ik houd van de snelle bewegingen van het vogeltje over de takken van de boom, op zoek naar insecten of ander lekkers. Ik ben niet bang dat de boom verwoest wordt door het beestje, want ze maken holen in dode bomen, niet in levende. Gelukkig.

De specht: vele soorten

Er zijn veel soorten spechten, meer dan 240 verschillende. In Nederland zie je vaak de bonte specht. Ook die is er in verschillende varianten: de kleine, de grote en de middelste. De laatste soort heeft een veel wittere kop dan bijvoorbeeld de grote en de kleine.

Zwart, wit en rood

Het rood van de specht valt natuurlijk heel erg op bij de bonte specht. Wist je dat je daardoor kan zien of het een mannetje, vrouwtje of jonge specht is? Ik ook niet. Daarom maakte ik een uitprintblad over deze specht, zodat je dat erbij kan houden om te checken welke bonte specht je ziet. Het vrouwtje heeft alleen rood op de buik. Een jonge specht heeft een rood petje. Het mannetje heeft een vlek op z’n achterhoofd. Let er maar eens op, dan kan je dat echt goed zien!

Groene specht

Ik denk niet dat ik de groene specht ooit al heb gezien. Ik hoop er wel nog een keer op. Hij komt in Nederland regelmatig voor. Er is ook een zwarte specht.

Wat eet de specht?

Een specht eet insecten, en als die er niet zijn schakelen ze over op een vegetarisch dieet. In onze tuin hangen vetblokken waar ze graag op af komen om een hapje te eten. Het geluid dat de specht maakt is goed te onderscheiden van andere vogelgeluiden: een soort ‘tsjik’.

Hersenschudding

Een specht klopt met zijn snavel op de boom om insecten te zoeken, een hol te maken of als communicatiemiddel. Dat getimmer heeft best wat impact op de kop van het beestje. Daarom hebben ze een aparte schedelconstructie. Die kan dat voorkomen.

de specht

Je kan me ook op pinterest vinden.

2 gedachten over “Tuinvogels: de specht”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *