Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

ik ben bang

Ik ben bang; drie tips

Ik geef het eerlijk toe: ik ben bang. Drie jaar geleden kwam ik nu zo ongeveer uit de kliniek waar ik was opgenomen in verband met mijn ernstige depressie. Het was een ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Ik dacht dat het een oplossing was, de opname. Dat was slechts gedeeltelijk waar. Ik werd uit de situatie gehaald waar ik in zat en kon werken aan herstel: verhoging van de medicijnen, onder de loep nemen van mijn leven en complexe thuissituatie en uiteindelijk de diagnose autisme.

Ik ben bang

In zo’n kliniek zit je niet alleen. Op mijn afdeling zaten gemiddeld tien mensen, mannen en vrouwen, allemaal met hun verhaal en achtergrond. Als ik aan tafel in de huiskamer zat te tekenen of te kleuren, kwamen ze vaak bij me zitten om hun verhaal te vertellen. Vaak hoorde ik dat je met mij zo fijn kon praten. Velen vertelden ook dat het al de zoveelste opname was. Dat ze een week thuis waren geweest en weer terug moesten/wilden komen. O jee, dacht ik. Ik ben bang dat het bij mij ook zo gaat. Niet alleen voor mezelf (want ik vind mijzelf nog altijd niet zo belangrijk) maar voor de impact op mijn gezin en omgeving.

ik ben bang

Is het erg om bang te zijn?

Ik vind van niet. Ik ervaar het bang zijn als een signaal van mijn lichaam, een soort van reflex dat er iets moet gebeuren. Vluchten of vechten, zeg maar, vanuit de oertijd. Ik vlucht niet voor de angst. Ik neem hem waar, inventariseer waar het vandaan komt en kijk welke mogelijkheden binnen mijn bereik liggen om er iets aan te doen.

Ik heb voor mezelf een aantal acties die ik uitvoer, soms in gedachten, soms door erover te praten of door iets te doen.

Tip 1. Onderzoek

Waarom ben ik bang? Is de angst terecht? Waarom wel/niet? Wat vindt een ander (naaste) ervan? Hoe kijkt die er tegenaan? Als dat op een andere manier is, begrijp ik dat dan?

Tip 2. Beperk

Hoe kan ik zorgen dat het bang zijn mijn leven niet te erg gaat beheersen? Wat heb ik daarvoor nodig?

Tip 3. Kijk naar wat er wel goed gaat.

Er gaat vaak zoveel meer goed dan fout. Zorg dat je dat blijft zien. Geloof in jezelf en je kwaliteiten.

Ik ben bang. Bang dat ik terugval. Ik ga naar buiten, geniet van de bloemen in de tuin. Ik vertel het mijn naasten en neem wat rust. Ik geniet van de mooie recensies op mijn nieuwe boek, aanvragen voor een boek op maat of illustraties voor een boek. Ik werk aan de online tekenworkshop en lees blij de reacties op de nieuwsbrief die ik heb verstuurd. Ik dompel me onder in kleuren en vormen. Ik ben bang, maar blijf het de baas.

1 gedachte over “Ik ben bang; drie tips”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *