Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

plaatjes van verkade

De plaatjes van Verkade

Tijdens het kunst-uitje met Dé Kleurrijke schrijfcoach Jolanda Pikkaart voor mijn creatieve jaar kwamen we uit bij de plaatjes van Verkade. Je kent ze vast wel: de plaatjes die vroeger, lang geleden bij de chocolade werden meegeleverd en waarmee je plakboeken kon vullen. Ik houd ervan. De tekeningen/schilderingen zijn zo mooi. Die zijn gemaakt door Jan Voerman jr en Jac J. Koeman, bijvoorbeeld. Ik was fan. Grappig was wel dat ik vergeten was dat daar de tentoonstelling was over de Zaanstreek en Verkade. Bijzonder was ook dat ze op dit moment een echte, originele Monet ter bezichtiging hadden hangen. Deze Franse schilder heeft een tijd in de Zaanstreek gewerkt.

We kwamen voor de verfmolen (tenminste, ik) maar dit was een mooie verrassing.

De plaatjes van Verkade

In 1903 werden de eerste plaatjes verdeeld bij de chocolade. Het begon met sprookjesalbums. Al snel was het zo’n succes dat ze eigen albums gingen maken. In totaal zijn er 30 verschenen. Twintig daarvan zijn geschreven door Jac. P. Thijsse, de grondlegger van Natuurmonumenten (waar ik al vanaf mijn 15e lid van ben). De boeken gaan over de tuin, de lente, de zomer en Texel.

In de winkel kreeg ik, op mijn verzoek, een origineel plaatje van Verkade. Ik vroeg over ze er een had met een vlinder. Dat was helaas niet zo, maar wel met een vogel. Dat bleek de Dodaars. Ik had er nog nooit van gehoord en dat kon ook wel kloppen: het is een schuwe vogel die weinig voorkomt, ontdekte ik toen er mee aan de gang ging voor de tekening van de dag. Ik dacht nog even dat ze inmiddels uitgestorven waren (het plaatje kwam uit 1926 ofzo! Was gemaakt voor het boek over Texel) maar dat bleek niet zo te zijn. Het is familie van de fuut, alleen dan een stuk kleiner.

Het was een ongelooflijk inspirerend weekend, met drie musea en heel veel inspirerende momenten. Ik ga veel ervan gebruiken in mijn creatieve jaar, bijvoorbeeld in de maand over Frieda Kahlo. Maar er zou ook zomaar een chocolade maand kunnen komen, want er is veel over te vertellen en te delen.

Ja, ik schrijf me in voor de leukste tips en verrassingen!

Schrijf je in voor de leukste creatieve tips en verrassingen

Regelmatig verstuur ik een e-mail vol tips en gratis verrassingen. Schrijf je snel in!plaatjes van verkade

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *