Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

roodborstje

Wat mij helpt: het roodborstje

De laatste tijd komt een roodborstje bij mij langs. Als ik zit te werken, komt hij aanhippen en blijft me met een scheef koppie aankijken, nu al wekenlang. In de ochtend, in de middag, tegen de avond: het vogeltje komt onder mijn raam zitten, pikkend van het voer wat ik inmiddels voor hem neerleg.

roodborstje

Terugval in mijn depressie

Ik maak er geen geheim van dat ik in mijn depressie af en toe een terugval heb. Dankzij mijn crisissignaleringsplan herken ik dat en kan ik actie ondernemen om het tot stilstand te brengen. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf. Ik moet daar hard voor werken. Herkennen, erkennen en actie ondernemen. Het roodborstje speelt daar een grote rol bij.

Mijn allereerste roodborstje

Toen mijn jongste zoon een half jaar was, ging ik op advies van mijn bedrijfarts naar een creatief therapeut. Ik ben hem er nog altijd dankbaar voor, want daar bleek dat ik kon tekenen, dat ik het erg leuk vond én dat het me hielp bij het onderzoeken en onderkennen van mijn emoties. Zij liet me tekenen. Eén van de eerste tekeningen die ik maakte was … het roodborstje! Wonderbaarlijk vond ik het, hoe het ontstond door wat streepjes met het krijtje.

roodborstje tekenen

Dol op vogels

Ik ben dol op vogels. Onze twee haantjes zijn altijd bij me en ik teken vogels in alle soorten en maten. Soms fantasievogels, maar ook vaak meer gelijkende. 
Een deelnemer van ‘het creatief jaar‘ schilderde een roodborstje, niet wetende dat ik daar ook mee bezig was. Ze stuurde mij een kaart van haar roodborstje omdat ze gelezen had dat ik het zwaar had. Zo lief en fijn! En zo hielp het roodborstje. Schildering door Rinske.

kaartje roodborstje rinske

Een andere deelnemer vroeg of ik een leuke tekenopdracht wist. Ik stelde een roodborstje voor. Veel te moeilijk, zei ze. Niet veel later, zette ze deze afbeelding in de groep. Dan ben ik zo trots op haar! Iets lastig vinden, het toch proberen en dan dit resultaat. Fantastisch. Ook dat helpt mij! Schilderij door Marijo.

roodborstje marijo

Mijn eigen roodborstje

Het tekenen van een roodborstje is best lastig, vond ik zelf ook toen ik eindelijk tijd maakte om het te tekenen en schilderen. Ik had de gum veelvuldig nodig om het ranke beestje zo goed mogelijk op papier te krijgen. Dit zijn mijn tips om het roodborstje te tekenen.

Tip 1. Begin met de contouren. Kijk goed naar de vorm van de rug, de vleugels. de kop en de snavel. Zet het dun op papier en werk het bij waar je niet tevreden bent.

Tip 2. Een roodborstje staat hoog op de poten en de poten zijn dun. De schouders zijn opgetrokken.

Tip 3. Kijk goed naar de vorm van de ogen. Kraaloogjes, niet helemaal rond. Donker van kleur met een klein wit lichtje.

Tip 4. Het vogeltje heeft een bol buikje (zeker als het koud is, dan zet het de veren uit) en een spitse snavel.

Tip 5. Kijk goed naar de kleuren van de vogel. Bruin, grijs, oranje (niet echt rood, dus!) en geel. De ‘rode’ kleur loopt door tot boven het oog.

Hoe het roodborstje mij hielp

Het roodborstje komt op bezoek als ik aan het werk ben en vrolijkt mijn dag op. De haantjes, die bij het werken op mijn arm zitten, reageren op het beestje en tokken tegen hem. Ook dat maakt me aan het lachen.
Het roodborstje inspireerde de deelnemers aan ‘mijn creatief jaar’ en ook mijzelf.
Het tekenen en schilderen van het roodborstje ontspande me, liet me nadenken over wat voor vooruitgang ik de afgelopen jaren heb gemaakt.
Mijn tekening van het roodborstje maakt vele anderen blij.

Ik kan het niet ontkennen: ik ben een iets gelukkiger mens. Een klein stapje uit het dal is gemaakt. Dankzij het roodborstje. Mijn schildering staat hieronder.

Veel liefs, Esther.

roodborstje esther

2 gedachten over “Wat mij helpt: het roodborstje”

  1. Wat bijzonder hoe het roodborstje jou helpt. Dat wist ik niet toen ik je de kaart stuurde. Ik was als kind al dol op dit vogeltje, vond hem zo stoer met dat kleine lijfje en die dunne pootjes in de sneeuw. Diezelfde moed zie ik bij jou ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *