Creatieve tijd voor jezelf

vragen over creativiteit


(online) tekencursus
(online) kunstworkshops
VIP traject

hoe werkt creativiteit

Rosina Wachtmeister: hoe werkt creativiteit bij mij

De volgende creatieve maand gaat over Rosina Wachtmeister en dat gebruik ik om uit te leggen hoe werkt creativiteit, in ieder geval bij mij. Bij het voorbereiden van de nieuwe creatieve maand ging ik op zoek naar informatie over deze kunstenaar. Over veel kunstenaars zijn boeken verschenen waarin het werk wordt besproken en uitgelegd, en ik hoopte dat het over haar ook het geval was, want ik had geen boeken in de kast staan over Rosita.

Ik ging googlen en vond heel weinig. Nou ja, dat is niet waar. Ik vond best veel. Brillenkokers met haar afbeeldingen, kopjes, puzzels en posters.

Ik grabbelde links en rechts wat informatie bij elkaar. Zo ontdekte ik dat ze is geboren in Wenen, op 7 januari 1939. Dat maakte meteen veel extra gedachtensporen bij mij los. Wenen, waar Hundertwasser zo veel mooie sporen heeft nagelaten. Ze is ouder dan ik dacht, nog ouder dan mijn ouders. Ze heeft de oorlog meegemaakt, net als bijvoorbeeld Miro en Matisse. Zou het bij haar ook zo veel schade hebben aangericht, al was zij een stuk jonger in de oorlog.

Hoe werkt creativiteit?

Ik kan natuurlijk alleen uitleggen hoe het bij mij werkt, maar ik was zelf verbaasd hoeveel alleen al de geboorteplaats van Rosita Wachtmeister en het ontbreken van veel informatie over haar mijn creatieve brein aanzette. Natuurlijk werkt mijn hoofd wat anders, omdat ik autistisch ben, ik heb dat eerder al eens uitlegt. De informatie is in mijn hoofd anders geordend dan bij een niet autist, maar blijkbaar weet ik met dit soort dingen toch heel makkelijk door te denken. Ik snap het zelf ook niet.

Ik las dat ze is opgegroeid aan het Attermeer. Hoe zou het er daar uitzien, dacht ik. Google is my best friend en dan met name de afbeeldingen. Daar wil ik best wonen, dacht ik, en vond een mooie afbeelding die Rosita had gemaakt van een strandhuisje. Ik sloeg de foto op ter inspiratie, want in verband met de rechten mocht ik die niet delen.

Ze is op haar 14e naar Brazilië verhuisd. waar ze in Porto Alegre beeldende kunst studeerde. Haar specialiteit was collages, waarbij ze (ook later nog) veel bladzilver en bladgoud gebruikt. Ze houdt van de combi katten en muziek (daar ben ik ook dol op, nog niet eerder bedacht om die te combineren, ga ik zeker doen) en haar eerste werk waren poppen voor in haar eigen theater.

In 1974 ging ze in Capena wonen, bij Rome (google) en in 1988 begon ze als ontwerper in de porseleinfabriek van Goebel.

Meer weten over hoe je jouw creativiteit kan vergroten? Schrijf je in voor het werkboek!

[activecampaign form=7 css=0]

De porseleinfabriek van Goebel

Het zei me helemaal niks, die porseleinfabriek. Persoonlijk ben ik meer van beelden dan van namen. Ik onthoud ook makkelijker de melodie van een liedje dan de tekst.

hoe werkt creativiteit

Die fabriek is opgericht in 1871. Ze wilden producten maken met veel artistieke waarde en fijn handwerk. Dat liep goed, in 1890 hadden ze al 250 werknemers. Ze zijn bekend geworden om de Hummelfiguren. Een zuster in het klooster van Siessen maakte die tekeningen. Ze leefde van 1909 tot 1946, maar de tekeningen en beeldjes van de bijzondere kinderen met de bolle wangen kennen we nu nog. Ik tenminste wel.

Het is inmiddels een paar uur later dan de eerste woorden in het werkboek van mijn creatieve jaar: Rosita Wachtmeister, Wenen, 7 januari 1939. Ik ben op reis geweest naar Oostenrijk, Brazilië, Italië en Duitsland. Ik herontdekte de Hummels, zocht een mooie uit en ging tekenen. Ik was niet meer te houden.

Ik had al eerder kunnen beginnen, maar ik wilde eerst het verhaal ‘rond’ hebben. Toen mocht ik los. Als voorbereiding op de extra verrassingworkshop over kleurpotloden die ik morgen geef. Het is op gang gebracht met die ene zin.

Hoe werkt creativiteit bij jou?

Iedereen is anders. Bij mij werkt creativiteit zoals ik hierboven heb beschreven, in het heel kort dan. Ik maak een soort mindmaps in mijn hoofd. Dat gaat vanzelf, ik hoef er niks voor te doen. Heerlijk he? Dat is zeker, al is het ook wel eens lastig. Mijn hoofd staat niet vaak stil. Hoe werkt creativiteit bij jou? Wat belemmert het of wat maakt het juist vrij? Kijk ook eens bij mijn geheimen voor meer creativiteit, wie weet heb je er iets aan!

Ik deel het graag met jou, in mijn workshops, in blogjes, waar dan ook. Ik hoop dat je ervan geniet.

Je kan meedoen aan de verrassingsworkshop via de groep van de tekening van de dag. Later terugkijken kan ook. Het kost niets, behalve wat tijd, maar levert veel op. Zo is mijn Hummel geworden. Ik ben blij.

simpele tekenopdrachten

.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *